top of page
Vyhledat

Čo znamenajú výsledky slovenských volieb ?

Parlamentné voľby na Slovensku do NR SR sa konajú každé 4 roky. A ako vždy tomuto veľkému ošiaľu predchádzalo veľa špiny. Dátum vhadzovania obálok sa zjednal na 29. február (sobotu) ale už predtým bolo tak trošku jasné ako to asi dopadne. Rôzne prieskumy samozrejme ukazovali stále rôzne výsledky v prospech niektorých strán. Nuž o výsledku sa špekulovalo celkom jasne už pár dní pred osudným dňom. Ako som už spomínal, vo voľbách sa často vyvalí veľký hnoj na rôzne strany a na rôznych politických predstaviteľov. Ako jeden z prvých bol predseda parlamentu a predseda strany SNS (Slovenská národná strana) Andrej Danko. U neho sa rázom objavila mobilná konverzácia s Alenou Zsuzsovou. To je osoba, ktorá si údajne objednávala vraždu novinára Jána Kuciaka spolu s podnikateľom Marianom Kočnerom.

Taktiež začala masívna anti-fašistická kampaň niektorých pravicových strán ako Za ľudí alebo PS/SPOLU. Ľudia chodili narúšať a ostro vystupovať na mítingy strany ĽSNS po celom Slovensku. Najostrejšie to bolo v meste Trnava kde došlo aj k napadnutiu práve sympatizantmi tejto strany. Verejných pochodov proti ĽSNS sa zúčastňovalo desiatky až stovky ľudí. Strana Za ľudí bola dokonca obvinená, že podpláca Rómov aby práve išli verejne „bojovať“ proti Kotlebovi. Samozrejme stojíme na strane pracujúcich a študentov, ktorí vyšli do ulíc narúšať práve tieto mítingy. Fašizmus sa dokáže rýchlo šíriť a nie nadarmo ho DAVisti nazývali „hnedý mor“. S čím sa ale nestotožňujeme je vedenie týchto protestov. Samozrejme nemali účinosť kvôli tomu, že liberálne a všeobecne pravicové strany nedokážu poskytnúť pracujúcim takú avantgardu ako práve revolučne organizované marxistické vedenie. Na facebooku si občania dávali rámčeky Stop fašizmu alebo si pripínali takéto odznačiky. Či to Kotlebovi percentá ubralo alebo nahnalo necháme na Vaše zhodnotenie.


Zaujímavá novinka v slovenskej politike boli aj novo zverejnené videá kde sa nachádza Andrej Kiska a popradský podnikateľ Šuliga. Vo videách sa rozpráva ako bývalí prezident kúpil kradnuté pozemky a dobre o tom vedel. Čo vlastne znamená, že v minulosti klamal keď hovoril, že o tom nič nevie. V týchto videách má pán Kiska prepisovať dátumy na zmluvách a dohadovať sa o tom ako vyplatia svojho bieleho koňa. Nie nadarmo sa hovorí, že má údajne styky s popradským podsvetím. Takýchto videí vyšlo 3.


Zaujímavé bolo aj schvaľovanie 13. dôchodkov pre slovenských dôchodcov 4 dni pred voľbami stranou Smer – Sociálna Demokracia. Pôvodne to šírili ako cieľ do ďalšieho volebného obdobia. Ale znenazdajky to predsa môžu spraviť aj teraz. Znova - 4 dni pred voľbami. Či je to účelové. Skúste hádať. Asi si rozpomenuli na rok 2010 keď presne tieto 13. dôchodky sľubovali tiež. Tento rok bol ťahúňom tejto strany vo voľbách Peter Pellegrini a nie predseda strany Robert Fico. Ten kandidoval až ako druhý. S týmto sa viaže aj následná okupácia parlamentu a „kecpultu“ Mirkom Beblavým, ktorý nepustil so svojimi kumpánmi nikoho k slovu ba dokonca prespali v parlamente aby sa nemohlo rokovať o tomto návrhu. Skončilo to tak, že sa doniesol druhý „kecpult“ a odrokovalo sa to. 13. dôchodky prešli. Pani prezidentka Zuzana Čapútová to nevetovala a podpísala aj keď s tým, že podala podnet na ústavný súd pre prešetrenie, pretože jej to prišlo protiústavné.

Výsledky volieb nakoniec skončili takto. Prvenstvo získalo stredopravicové konzervatívne hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) s 25,02% percentami hlasov. Hneď za ním skončil SMER-SD s 18,29% a strana Borisa Kollára - Sme Rodina s 8,24%. Do parlamentu sa dostali aj strany ĽSNS (7,97%), SAS (6,22%) a Za ľudí (5,77%). Krásny výsledok mala aj liberálna koalícia PS/SPOLU, ktorej chýbalo 0,04 %. (6,96 % ale ako koalícia potrebuje 7 %). Medzi tie neúspešné sa riadia subjekty ako KDH (4,65%), MKS (3,9%), SNS (3,16%) alebo Vlasť (2,93%).


Prekvapivý výsledok malo aj novo vzniknuté ľavicové hnutie Socialisti.sk (0,55 %). Toto hnutie sa snažilo zjednotiť rôzne ľavicové strany a preto sa na ich kandidátke nachádzajú aj ľudia zo Vzdor – Strana práce alebo z Frontu ľavicovej mládeže. Vedenie avšak očakávalo priaznivejší výsledok a snaží sa z tejto skúsenosti zobrať ponaučenie. Zároveň Komunistická strana Slovenska nekandidovala keďže nebula schopná zaplatiť kauciu 17 000 eur. Takýto výsledok volieb sa dal dosť očakávať keďže ľudia mali plné zuby vlády reakčného sociálno – demokratického Smeru, ktorý v minulosti často zrádzal pracujúcu triedu a dávali im iba omrvinky kým sami si nechávali krajce chleba. Veľa korupčných škandálov prinútilo voličov hľadať alternatívu. Vyhrala strana, ktorá najviac kope okolo seba. Sľubuje očistenie od korupcie a to je presne to čo chcú ľudia počuť. Budúca koalícia pozostáva zo strán OĽaNO, Sme Rodina, SAS a Za ľudí. Či to nedopadne ako radičovej dvojročná vláda len zistíme. A či sa Smer nevráti so 40 % ako v minulosti. Financovanie strán vyzeralo následovne:

Každá budúca parlamentná strana do volieb aspoň 500 000 eur. To znamená, že malé strany bez peňazí nemali takmer šancu. Po voľbách sa rozhodli niektorý predsedovia strán odstúpiť a to konkrétne Alojz Hlina z KDH, Béla Bugár z Most-Híd alebo aj Eduard Chmelár zo Socialisti.sk. Perspektívy ľavice na Slovensku sú nasledovné. Prichádza nám oproti budúca pravicová vláda po takmer 10. rokoch. Vidieť, že spoločnosť nevie čo chce a strieda jednu vládu za druhou. Minimálne určite chcú zmenu od zradcovskej sociálnej demokracie, ktorá zdiskreditovala ľavicu na Slovensku. Ak bude hnutie Socialisti.sk usilovné tak môže získať veľkú podporu práve na úkor bývalých voličov Smeru. Komunistická strana Slovenska je prakticky mŕtva. Bez peňazí, bez členov a s pomýlenými hodnotami. Proste zakonzervovaná v čase. Preto práve Slovensko potrebuje revolučne organizovanú úzku skupinu ľudí, ktorá dokáže viesť proletariát v tých najťažších časoch a vyhovieť jeho požiadavkám. To sme my! Tak sa pridaj k nám a prilož aj svoju ruku k tomuto nášmu spoločnému dielu! Za socializmus!

172 zobrazení
bottom of page