top of page
Vyhledat

Pakistan: protesty za prepustenie Amara Fayaza pokračujú naprieč celou krajinou

Súdruha Amara Fayaza uniesli dňa 8. novembra z Jamshora pakistánske štátne orgány a jeho miesto pobytu je stále neznáme. V Pakistane sa toto stalo bežnou praktikou, následkom ktorej politický pracovníci, novinári a iní obyvatelia, ktorí sa ozvú voči vláde a jej postupom sú unesení, držaní v nehumánnych podmienkach a vážne mučení.


Pri nedávnom incidente bol samotný policajný náčelník Sandhu unesený, aj keď len na pár hodín, sindhskými rangermi a úradníkmi ISI. Pakistanský armádny náčelník tento zločin jeho podriadených verejne priznal. Pri mnohých ďalších udalostiach boli renomovaní novinári a politickí pracovníci unesení podobným spôsobom.

Mnoho aktivistov IMT si tiež v posledných mesiacoch a rokoch prešlo týmto utrpením a boli prepustení až po obrovských medzinárodných kampaniach. Všetci títo ľudia boli počas únosu kruto mučení elektrickými šokmi, ako jednou z mnoha metód mučenia. Je dosť možné, že s Amarom Fayazom je počas týchto piatich dní zadržania zaobchádzané rovnako. Jeho jediným zločinom bolo požadovanie práv pre mládežníckych pracovníkov a ozývanie sa v prospech pracujúcej triedy Pakistanu. Aktívne sa zúčastňoval a organizoval kampane proti zvyšovaniu poplatkov na univerzitách, za obnovu študentských odborov a za zvrhnutie krvilačného kapitalistického systému. To sa v očiach pakistanskej vládnucej triedy stalo hrozným zločinom a tí používajú každú metódu, aby rozdrvili akýkoľvek hlas nesúhlasu. Amar Fayaz navyše aktívne pracoval na marxistickom vzdelávaní mládeže na univerzitách v Sindhe. Jeho sindhský preklad knihy od Alana Woodsa bol publikovaný a bude predstavený 16. novembra v Hyderabad press club. Napriek hrozbám a zastrašovaniu je príprava na túto udalosť v plnom prúde spolu s protestami za jeho prepustenie.


Protesty sa zatiaľ konali v mestách Karachi, Hyderabad, Nawabshah, Tharushah, Lahore, Multan, Quetta a v mnohých ďalších naprieč celým Pakistanom a študenti i pracujúci sa ozývajú proti tejto brutalite. Železničný odborový zväz Mehnat Kash pracujúcich tiež vydal vyhlásenie za prepustenie Amara Fayaza a protestoval proti jeho únosu. Súdruh advokát Ehsan Ali z Hunzy v Gilgite-Baltistane taktiež natočil video ako výzvu na prepustenie. V nasledujúcich dňoch sa v Pakistane uskutoční oveľa viac protestov spolu s online protestmi na sociálnych sieťach za jeho prepustenie. Na Najvyšší súd Sindhu sa podáva právny spor o prepustenie, aj keď vzhľadom na nekompetentné pakistanské súdnictvo existuje len malá nádej.


Apelujeme na robotníkov sveta, aby protestovali proti tejto brutalite a barbarstvu, ktoré sa v Pakistane deje, a požadovali okamžité prepustenie Amara Fayaza, alebo ak spáchal akýkoľvek trestný čin, postavenie pred súd. Pracujúci môžu písať listy pakistanskej vláde a podpísať nasledujúcu petíciu, taktiež ju môžu predložiť ako podnet na svojich stretnutiach v odboroch. Môžu sa tiež dohodnúť stretnutia s priateľmi a súdruhmi a diskutovať o brutalite pakistanského štátu a jeho zverstvách voči obyvateľom tejto krajiny. Proti tomuto barbarstvu, ktoré sa deje beztrestne, je možné protestovať predovšetkým pred pakistanskými veľvyslanectvami a konzulátmi.


Dúfame, že sa nám podarí spoločným úsilím zachrániť život nášho súdruha a zabezpečiť, aby sa tentokrát nenaplnil osud stoviek „nezvestných osôb“ v Pakistane, ktoré boli buď zabité počas únosu alebo stále trpia v neľudských celiach, prevádzkovaných a udržiavaných bezpečnostnými agenturami v Pakistane, mesiace a roky.


Nech žije solidarita robotníckej triedy!


Prepustite Amara Fayaza!




Preložila súdružka Ema L.


Ako môžete podporiť Amara Fayaza ?


1. Podpíšte a zdieľajte petíciu

Link TU


2. Nahrajte obrázok/video použivajúc označenie #ReleaseAmarFayaz na sociálne média

Link na stiahnutie plagátu TU


3. Pošlite email pakistánskej komisií, ambasáde alebo konzulátu

(Zoznam kancelárií http://mofa.gov.pk/mission-abroad/)

Odkaz na vzorový mail TU


4. Pošlite email Pakistánu

Na skopírovanie: Riaditeľ-Generál Rangerov<help@pakistanrangerssindh.org>; Minister Vnútra Islamabadu <secretary@interior.gov.pk>; <ds.admn.moi@gmail.com>;

Premíer Pakistanu Imran Khan <info@pmo.gov.pk>; PTUS Kampaň <contact@pakistansolidarity.org>;

Link na vzorový email TU


5. Zorganizujte protest pred pakistánskou ambasádou alebo konzulátom vo vašom meste s vašími kolegami a kontaktmi a prezentujte list ambasáde.

Vzorový plagát (v powerpointe) na stiahnutie TU

Vzorový list pre ambasádu počas protestu (vo worde) TU

73 zobrazení
bottom of page