top of page
Vyhledat

Kulevči – Proti válce na Ukrajině (2015)

T.M.

23. ledna 2015 se obyvatelé vesnice Kulevči, nedaleko ukrajinské Oděsy vzepřeli příkazu další mobilizace. Z vesnice vyhnali armádní náboráře se vzkazem, že své mladé nepošlou zbytečně zemřít do války, kterou oni nerozpoutali.


Vše začalo obesláním 240 mladých chlapců, kteří se měli hlásit k odvodu. Během několika minut se v centru vesnice, před náborovou kanceláří shromáždil více než 500 hlavý dav.Odpovědí náborářů byly výhrůžky trestním stíháním a vězením pro odpírače vojenské služby a také lidem, kteří jim pomáhají.

Lidé z vesnice se však tímto zastrašit nenechali a začali skandovat: „Válku ne!“ nebo „Chceme mír!“

Za těchto slov vyhnali náboráře z vesnice. Ti slibovali, že se vrátí s policií a tvrdě nastolí pořádek.

To obyvatele Kulevči neodradilo, ba naopak. Stovky lidí se vydali pomoci sousedům z vedlejší vesnice, kde měli údajně náboráři přijít již za doprovodu policie. Když kulevští dorazili do vesnice, ukázalo se, že to byl pouze planý poplach.


Tímto však odpor vesnice Kulevči neskončil. V dalších dnech sepsali formální dopis s požadavkem a peticí. Psali tam, že to, co se nyní děje na Ukrajině je nelegální a neústavní mobilizace, protože v zemi ani nebylo vyhlášeno stanné právo. Dále píší, že si nenechají odvést své bližní, aby zemřeli ve zbytečné válce, se kterou nemají nic společného.


Jak se nám později potvrdilo, tento případ není na Ukrajině ojedinělý, ba naopak. Odpor mas vůči diktátorským praktikám fašizující loutkové vlády Západu se stupňuje. Příkladem může být několik vesnic nedaleko slovenských hranic, ze kterých masově utíkali jejich obyvatelé před bídou a válečným štvanicím.


Solidaritu s bojem (nejen) ukrajinských pracujících proti útlaku vlády kapitálu

5 zobrazení
bottom of page