top of page
Vyhledat

Je čas vyvlastnit Facebook. Ne, teď vážně…


Chceme-li skutečně sociální síť, která bude sloužit jako platforma pro rovnocennou diskuzi, a ne jako nástroj moci, musíme hledat společná řešení.


Před několika měsíci vyšlo najevo, že společnost Cambridge Analytica neoprávněně stahovala soukromá data až dvou miliard uživatelů Facebooku po celém světě. Šéf Facebooku Mark Zuckerberg reagoval prohlášením, že Facebook má přístup ke všem soukromým datům svých uživatelů včetně zpráv na Messengeru a hodlá s tím pokračovat. Internetový gigant sleduje, analyzuje a ukládá absolutně vše co na Facebook napíšete nebo jaké stránky na něm navštívíte. Má tak dost solidní přehled o vašich kontaktech, osobních zájmech i zdravotních problémech. Zní to skoro jako výjev z dystopické knihy 1984 od George Orwela. Ještě zajímavější ale je, co Facebook se všemi těmi daty dělá.

Většinu vašich dat Facebook používá k reklamě. Firmy na Facebooku přesně znají vaše koníčky, uživatelskou historii a telefonní čísla a dokáží tak intenzivně cílit svou reklamu. Není také žádným tajemstvím, že vaše data z Facebooku jsou k dispozici vládě a státním složkám včetně americké FBI nebo NSA. Daleko znepokojující je ale fakt, že data uživatelů byla k dispozici také nechvalně známé londýnské firmě Cambridge Analytica, která na základě dat uživatelů předpřipravuje tzv. „politické kampaně na míru“. Na základě dat namíchá pro uživatele přesně zaměřený obsah, který má ve výsledku zaručit, že uživatel dá v konečnem důsledku hlas právě tomu či onomu kandidátovi. Má se za to, že Cambride Analytica významným způsobem přispěla ke zvolení Donalda Trumpa na post prezidenta Spojených států. Cambridge Analytica má navíc úzké vazby na korporátní giganty jako například Lukoil, a tak se objevují spekulace, že Cambridge Analytica mohla ovlivnit i české volby. Zdá se, že doba, kdy si mohl volič svobodně vybrat mezi jednotlivými kandidáty je ta tam, místo projevů a předvolebních slibů dnes volbám vládnou datoví analytici a mediální psychologové.

I vy se můžete sami přesvědčit co všechno o vás Facebook ví. Stačí na vašem profilu rozkliknout Nastavení a pod tabulkou Obecná nastavení zvolte Stáhněte si soubor se svými daty z Facebooku. Budete překvapeni kolik podrobností a soukromých údajů o vás je k dispozici třetím osobám.


Je bohužel pravda, že Facebook zdaleka neposkytuje rovnocennou diskuzní platformu pro všechny. To, jaké příspěvky se zobrazí na Vaší zdi, a tudíž informace ke kterým máte okamžitý přístup, je určováno složitými algoritmy, které si Facebook drží v tajnosti. Díky algoritmům Facebooku se zobrazují hlavně příspěvky Vašich přátel a korporátní placené reklamy. Malé a nezávislé stránky mají na Facebooku stále méně prostoru. Velký bratr v celé řadě případů navíc přistupuje k cenzuře nebo různému znepříjemňování života uživatelům, jejichž obsah je z nějakého důvodu považován za „závadný“. S touto nemilou skutečností se měli možnost seznámit i naši slovenští sousedé z iniciativy DAV DVA.

Jaké se nabízí řešení?

Minulé pondělí měly akcie Facebooku hodnotu skoro 8,5 bilionů korun. Odkud se bere všechna tato hodnota Facebooku? Od uživatelů. Jsou to totiž právě uživatelé, kteří vytvářejí obsah a sdílí ho s ostatními. Bez milionů uživatelů by Facebook takový, jaký ho známe nemohl existovat. Neměli by tedy uživatelé mít spravedlivý nárok na podíl z výsledku jejich tvořivosti?

Společné vlastnictví Facebooku, ale i jakékoliv jiné digitální platformy, by uvolnilo cestu pro zcela nové inovace, které oligarchizované soukromé vlastnictví doposud neumožňuje. Facebook dnes zaměstnává celá oddělení mediálních psychologů, kteří se pokoušejí udělat stránku co nejnávykovější, aby na ni uživatelé strávili co nejvíce času. Jen si vzpomeňte, kolik času týdně strávíte brouzdáním mezi příspěvky. To vše by se ale mohlo změnit. Společně bychom mohli začít tvořit novou, zdravější platformu. Nikoliv pro zisk majitelů, ale pro dobro nás všech. I proto řada odborníků včetně sociologa Philipa Howarda nebo ekonoma Nicka Srnicka z King's College v Londýně vidí vyvlastnění IT gigantů jako jediné rozumné východisko v rychle se měnícím světě technologie. „Záplatovat problém malými zákony a vyhláškami nestačí,“ míní Srnicek.

Vyvlastněním Facebooku máme na mysli jeho uvedení pod veřejné vlastnictví, kdy budou uživatelé mít možnost demokraticky rozhodovat o své vlastní platformě. Že by to nebylo možné? Jen si vzpomeňme, kolik open source softwaru už funguje přesně na tomto principu. Svobodný software a otevřené databáze jako Wikipedia nebo Sci-hub jsou dostupné zdarma pro všechny a všichni se mohou zapojit do jejich kolektivní správy a vylepšování. Open source softwaru je po celém internetu tolik a je tak úspěšný, že si dnes můžete zdarma navrhnout vlastní letadlo, analyzovat sadu statistických dat anebo sestříhat celovečerní film. Neexistuje jediná firma na světě, která by open source software nepoužívala. Internet otevírá dveře pro zcela nové přístupy k digitální demokracii a Facebook by se mohl stát vzorem, jak nakládat s umělou inteligencí ve prospěch všech. Již dnes například existuje nezisková a uživateli vlastněná sociální síť Diaspora, která nabízí sdílený prostor pod kontrolou uživatelů a nikoliv korporací.

Stojí za to připomenout, že Facebook má dnes takřka monopol na trhu sociálních sítí. Spolykal řadu konkurenčních firem včetně Instagramu (20 bilionů Kč), WhatsAppu (392 bilionů Kč) a Oculusu (40 bilionů). Ač si to většinou ani neuvědomujeme, soukromé korporace jako Facebook disponují v dnešní digitalizované společnosti obrovskou mocí. Mocí, která je zcela mimo kontrolu států nebo mezinárodních organizací. Kauza Cambridge Analytica navíc ukazuje, že data Facebooku jsou využívána jako prostředky pro skrytý politický boj, aniž by o tom většina z nás věděla. Naopak společné a demokratické vlastnictví Facebooku jeho uživateli by mohlo přinést daleko transparentnější a svobodnější digitální síť.

Sociální sítě nesmějí být nástrojem manipulace a dezinformace, ale rovnocennou platformou pro všechny. Konec konců, bez transparentnosti nemůže fungovat žádná demokratická společnost. Chceme-li skutečně sociální síť, která bude sloužit jako platforma pro rovnocennou diskuzi, a ne jako nástroj moci, musíme hledat společná řešení. Teď už ale vážně. Je čas vyvlastnit Facebook?

<ad>

4 zobrazení
bottom of page