top of page
Vyhledat

Co jsou peníze a jak plánovat ekonomiku? (Reportáž)


V pátek proběhlo tentokrát nově v antikvariátu Smíchovské synagogy v Praze na Andělu další vzdělávání z cyklu politické ekonomie, které pořádá Marxistická Alternativa, tentokráte na téma Co jsou peníze a jak plánovat ekonomiku? Celkově se akce zúčastnila desítka lidí.


Účastníci začali přicházet k šesté hodině a po chvilce začal první z přednášejících svůj projev. Probral v něm historický vznik peněz a to, že „peníze“ nemusí být vždy jen mince a bankovky, ale též pouhá čísla na obrazovce, dřevěné tabulky, či dobytek. Po historickém exkurzu proběhlo malé opakování z předešlého vzdělávání na téma: hodnota, nadhodnota a práce. Bylo řečeno, proč se právě mince a bankovky historicky jeví tak efektivními. Mince dokáží dobře uchovávat v nich skrytou hodnotu. Přítomní se mohli dozvědět i mnoho dalšího.

Další přednášející se zaměřil na téma bezpeněžního plánování ekonomiky, jakožto možnosti post-kapitalistického vývoje společnosti.

Na věcných důkazech vyvracel teorie tzv. rakouské školy, která se snažila zdiskreditovat teorii o efektivitě plánované ekonomiky. Můžeme nyní konstatovat, že se to pánům Misesovi a Hayekovi nepovedlo. Naopak se rozebrala možnost plánování, dle Kantoroviče, Cockshotta, Cottrella a dalších. Byly prezentovány rovnice, díky kterým je možné efektivně plánovat ekonomiku, aby došlo k uspokojení požadavků společnosti.

Tato metoda zahrnuje tabulky vstupů a výstupů a to je klíčem k efektivnímu ekonomickému plánování. I současné velké firmy potají potvrzují názor, že plánování je efektivní, ale kapitalistům se to příliš nechce přiznávat. Již dříve velké protekcionistické mocnosti (za všechny třeba Velká Británie a Německo) budují svou ekonomiku na základě cel a ochranářství a podporují „volnotržní ekonomiky“, které jim nejsou (z podstaty neregulovaného trhu) schopny konkurovat.

Obě přednášky byly zakončeny plodnou diskuzí, která se týkala reálných možností ekonomického plánování za užívání moderní kybernetiky, diskuze o historickém příkladu SSSR a dalších zdegenerovaných dělnických států, machnovské Ukrajiny a anarchistického Katalánska.

Za profesionální, milý a agilní přístup musíme poděkovat zaměstnankyním antikvariátu ve Smíchovské synagoze.

Doufáme, že se s vámi brzy setkáme na další z našich akcí! Sledujte naše stránky a FB.

Nebojte se nás kontaktovat a poslat nám vaše nápady na aktivity.

30 zobrazení
bottom of page