top of page
Vyhledat

Protesty v USA: Pryč s Trumpem! Pryč s kapitalismem!

Aktualizováno: 17. 3. 2019


Až stovky tisíc lidí po celém světě v páteční den inaugurace nového prezidenta Spojených států, ale také v sobotu protestovaly proti tomu co vidí jako institucionální legitimizaci rasismu, šovinismu, xenofobie, ale také třeba sexismu nejen v americké, ale v celosvětové společnosti. Vyšli do ulic proti všem těmto zpátečnickým myšlenkám zosobněným v postavě nového prezidenta Donalda Trumpa a jeho přívrženců. Přestože Trump na počet hlasů volby o Bílý dům prohrál, do oválné pracovny usedl díky volebnímu systému založenému na volitelích v jednotlivých státech.


Přestože protesty proti Trumpovi probíhaly celosvětově včetně Prahy, nejsilnější byly samozřejmě ve Washingtonu, kde včera (tj. v pátek 20.1.2017) probíhala slavnostní inaugurace nového prezidenta. Protestů se účastnili lidé napříč politickým spektrem, ale nejvíce byli svými aktivitami vidět lidé antikapitalistického smýšlení – tj. marxisté a anarchokomunisté. V ulicích byli i lidé z americké sekce naší internacionály International Marxist Tendency.

Zatímco někteří lidé protestovali proti nové hlavě státu USA pokojně, jiní zejména mladí lidé konfrontovali bezpečnostní složky Spojených států v přímých střetech. Již na začátku ceremoniálu došlo k zatarasení přístupového bodu na místo inaugurace Trumpa u budovy Washingtonského kapitolu protestujícími, kteří skandovali „No Trump! No KKK! No Fascist USA!“


Ulice Washingtonu se později proměnily v bojovou zónu, když až tisíce militantů z black blocu kameny tyčemi a kladivy demolovaly výlohy firemních gigantů jakými jsou například McDonalds nebo Starbucks a snažily se i probít k místu inaugurace. Policie proti nim nasadila obušky, ohlušující granáty a slzný plyn. Celkem došlo zatím k zadržení více než dvou stovek protestujících a ke zranění několika policistů.


V ulicích Washingtonu se vyskytovali tou dobou samozřejmě i podporovatelé nového prezidenta USA včetně fašistů, ultrakonzervativců, nacionalistů, bílých separatistů a příznivců Ku Klux Klanu. V tomto ohledu určitě stojí za zmínění napadení otevřeného rasisty a bílého separatisty Richarda Spencera neznámým členem black blocu, který právě poskytoval rozhovor pro americké medium ABC.

Kromě Washingtonu se větší protesty odehrály také v Berlíně, Londýně či v Montrealu. Na jednostrané vnímání problematiky blízkého východu ze strany Trumpa reagovali i palestinci, kteří nesouhlasí s podporou antipalestinského Izraelského nacionalismu.

Poučení

Při posuzování problematiky Trumpova zvolení je třeba zohlednit jeho širokou podporu kterou si získal napříč společenskými třídami nejen v USA ale po celém světě. Pokud by neměl tuto masovou podporu, nemohl by se ani stát prezidentem skrze polopřímý volební systém Spojených Států přestože si nezískal většinu hlasů. To co Trumpa do úřadu dosadilo bylo zejména jeho vítězství v informační válce a znechucení mnoha američanů politickým establishmentem jejich domoviny.

Trump tedy byl a stále je mnohými američany vnímán jako alternativa k zahnívajícímu systému. Úlohou pro naše kolegy z americké sekce International Marxist Tendency (Socialist Revolution) a také pro nás tedy je upozorňovat na to, že Trump žádnou pozitivní alternativou vůči systému Spojených států není. A že je navíc pro americké pracující přítěží, jelikož svou legitimizací nenávisti třídu amerických pracujících štěpí než aby jí spojoval. Pro Trumpa by bylo jeho stmelování americké pracující třídy masochismem, jelikož on sám je dolarovým miliardářem a jen hlupák si může myslet že svoje bohatství získal podporou pracujících američanů.

Je tedy zřejmé že Trump kapitalistickou a imperialistickou povahu Spojených států nezmění, jelikož díky ní zbohatl. Pouze jí teď obohacuje o rasistickou, sexistickou, nacionalistickou a celkově nenávistnou rétoriku. A nám jakožto marxistům se tak otevírají možnosti jak veřejnost upozorňovat na to, že nacionalismus nebyl, není a nikdy nebude alternativou a že socialismus je to jediné co může Trumpa porazit!

3 zobrazení
bottom of page