top of page
Vyhledat

Stávka! Pošťák není otrok!


Dne 19. 12. bude probíhat v řadě provozoven České pošty stávka, kterou organizují pošťácké odbory. Jelikož podporujeme každý progresivní boj pracujících, přidáváme i naše prohlášení a malý náhled do problematiky stávky a stavu České pošty.


Od našich členů a kamarádů na České poště máme mnoho informací, které podniku moc nelichotí.

Mnoho lidí ví, že zaměstnanci přepážek musí plnit absurdně vysoké plány na prodej losů, pojištění a dalšího komerčního zboží, kalendáře, pohlednice, SIM karty… Samé věci, pro které si člověk určitě (ne)jde na poštu. Snad každý zaměstnanec pošty zná ten pocit, kdy se mu/jí blíží deadline a pořád má neprodané kusy a tak je začne prodávat rodině a kamarádům, aby si o něco přilepšil na té bídné výplatě. Česká pošta láká i na krátkou pracovní dobu, v úžasném kolektivu, na náborových plakátech se skví, že „budete moct trávit více času s rodinou.“ Více času s rodinou trávit můžete, ale ne, když pracujete jako obyčejný zaměstnanec pošty. To se můžete s časem pro rodinu rozloučit.

Nejednoho z pošťáků čekalo školení o tom, jak je stávka špatná a že jde proti zájmu všech, že jsme s vedoucími a managementem na „jedné lodi“, že naším společným zájmem je prosperita podniku. Tvrdí, že odbory chtějí zaměstnance ČP potopit nerealistickými požadavky. Za to každodenní šikana ze strany vedoucích za nedodržení dress codu, nedostatečný prodej losů, tisku, atd. To je náznak dobrého kolektivu, tak nám vedoucí ukazují, že stojí za námi! Ale s bičem v ruce, jako drábové.

Poštvávat navzájem řadové pracovníky pošty se vedení náramně hodí, když jsme atomizovaní a každý „sám za sebe“ – jsme neškodní. Když se spojíme, pracovníci přepážek, skladníci, doručovatelé a další – pošta se bez nás nehne. Zaútočíme tam, kde to bude naše dráby bolet. Naše kolektivní síla je nesmírná. ČP má 30 000 stálých zaměstnanců a 30 000 brigádníků a zhruba třetina stálých zaměstnanců se bude stávky účastnit. Dozajisté by se přidalo daleko více lidí, ale šikanózní chování vedení dokáže své.


Nenechme se sebou zametat, musíme se společně postavit za naše kolektivní třídní zájmy!

Stavíme se za:

  • Požadavek na zvýšení mzdy všem zaměstnancům.

  • Zkrácení pracovní doby.

  • Konec přesčasům.

  • Transparentní účetnictví.

Jen, když se spojíme a poznáme naši sílu – dokážeme změnit stav věcí k lepšímu!

1 zobrazení
bottom of page