top of page
Vyhledat

Polky mají dále možnost rozhodovat o svém těle


V posledních dnech se v Polsku vzbouřily vlny protestů, reagující na vysoce konzervativní návrh zákona, týkající se dalšího zpřísnění zákazu potratů. Do ulic vyrazili tisíce černě oděných lidí, aby před budovou parlamentu ve Varšavě vyjádřili svůj nesouhlas. Polské ženy podpořili i aktivisté a aktivistky ze zahraničí – včetně Česka.


Současný stav potratového zákona uvádí, že má žena možnost legálně podstoupit interrupci pouze v případě, kdy lze prokazatelně uvést jako příčinu těhotenství znásilnění nebo incest, přítomnost vrozených vývojových vad plodu a ohrožení zdraví či života ženy. Stát však chtěl toto pořád ještě nevyhovující právo ženám odebrat, naštěstí se protesty neminuly účinkem.

Systém, potažmo stát – Polsko nebo jiná kapitalistická země, však ženám nebere jen možnost interrupce, ale častokrát i možnost výchovy dětí v ekonomicky a sociálně vyhovujících podmínkách.


Jak může matka či otec vychovávat svou ratolest v prostředí, kde se peníze investují více do nesmyslného zbrojení vojsk pro války, které nic neřeší, k produkci neužitečného zboží, které ladem leží v regálech a na skládkách, do cenných papírů, co žádný z těchto rodičů v životě neviděl, či do většího a rozsáhlejšího ničení přírodního dědictví, které se nám pomalu ale jistě ztrácí před očima? V prostředí, kdy stát hájí více zájmy dlužníků alimentů, než samoživitelů a samoživitelek? V prostředí, kde se za daňové úniky udává trest v daleko vyšší míře, než za domácí násilí? Lidé by měli mít možnost rozhodovat o svém těle. Měli by mít právo v klidu růst, bez rozdílů studovat, pracovat bez vykořisťování s odpovídajícím platovým ohodnocením a důstojně stárnout. Kapitalismus nám tyto není schopen a ani nechce dát. Je čas na změnu.

9 zobrazení
bottom of page