top of page
Vyhledat

150. výročí Pařížské komuny: Představení a výhodná cena knihy „Občanská válka ve Francii“

Při příležitosti připomínky 150. výročí Pařížské komuny se připojte k Wellred Books, která vydává svůj nejnovější titul „Občanská válka ve Francii“ od Karla Marxe. Ve čtvrtek (18. března v 19:00) pořádáme online shromáždění na Zoomu, kde Jules Legendre, jeden z hlavních aktivistů Révolution (francouzská sekce IMT), bude mluvit o událostech během období existence Pařížské komuny a představí lekce, které nám tato historická zkušenost poskytla, kterými se musí řídit každý skutečný revolucionář. Zaregistrujte se zdarma zde!



Registrace je zdarma, ale příspěvky jsou samozřejmě vítané a soudruzi si také mohou zakoupit zlevněnou kopii knihy, která bude zaslaná rovnou k nim domů, nehledě na to, ve které zemi žijí. Objednávky v rámci Spojeného Království jsou za cenu £8 a mezinárodní objednávky jsou za cenu £16.


Se současným obrovským nárůstem radikálních hnutí po celém světě můžeme s klidem říci, že ještě nikdy nebylo tak důležité podrobně zkoumat zkušenosti z třídních střetů, které se odehrály v průběhu historie. Povstání pařížských proletářů a následné založení Pařížské komuny, jsou jedny z nejdůležitějších okamžiků v historii pracující třídy a zkušenosti z této doby jsou stále velice relevantní i v současnosti.


Na dva měsíce, během března až května 1871, vzal ozbrojený pařížský proletariát svůj osud do vlastních rukou, a obklíčen nepřáteli ze všech stran ukázal, že je možné, aby vedl společnost demokraticky, bez kapitalistů, bankéřů a pravidelné armády. Pařížští proletáři uskutečnili řadu opatření v rámci vzdělání, bydlení, ekonomiky a v organizování společnosti obecně – kdy všechna tato opatření, jež revoluční pařížští proletáři zavedli, posouvala společnost směrem k socialismu.


Avšak povstání pařížského proletariátu bylo krvavě potlačeno francouzskou buržoazií, s podporou vládnoucích tříd celé Evropy. Pařížská komuna tak existovala jen na krátkou dobu, a to hlavně z toho důvodu, že postrádala revoluční vedení, jež by mělo jasný politický a bojový program.



Marxovi se přímo během tohoto revolučního období podařilo stručně vypsat zkušenosti z tohoto povstání, na základě kterých vypracoval program pro budoucí revolucionáře. Jeho kniha zůstává i po 150 letech zdrojem velice užitečných informací a poznatků pro proletariát celého světa.


Preložil: súdruh Pavel B.


Francúzska sekcia Révolution



83 zobrazení
bottom of page